Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gekončík noční

4. 3. 2012

  Gekončík noční (Eublepharis macularius) (= gekončík skvrnitý)  je díky své nenáročnosti a mnoha barevným formám jedním z nejčastěji chovaným a velmi oblíbeným obyvatelem terárií.

Gekončík noční obývá území od jihovýchodu Afghánistánu přes Pákistán až po sever Indie.

Dorůstají velikosti 20 – 30 cm. Jejich oči mají vertikální zornici, jejich víčka jsou volná. Na končetinách mají 5 prstů s drápky. Klasicky zbarvený gekončík je hnědo-žlutý s tečkami nebo skvrnami. Dožívají se až 20 let.

Gekončíci vyžadují živou potravu. V zajetí jsou krmeni cvrčkyšváby, sarančaty a podobným hmyzem, odpovídající velikosti chovaných zvířat. Doplňkově je možné podávat moučné červy nebo larvy zophobas. Dospělí jedinci jsou schopni pozřít i holátka myší. V zajetí se podívá krmný hmyz obalený ve směsi vitamínů, dalším doplňkem stravy je drcená sépiová kost.

 

Zimování a rozmnožování

V zajetí se gekončíci noční zazimovávají postupným poklesem teploty v teráriu na pokojovou teplotu. Zimování trvá 1 - 3 měsíce a po jeho skončení jsou zvířata přirozeně připravena k páření.

Při páření se samec zakousne samici do krku a podsune se ocasem pod ní, následně dojde k několikasekundovému spojení. To se opakuje několikrát po sobě. Samice poté klade nejčastěji po dvou vejcích do předem připraveného kladiště.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< říjen / 2021 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 266748
Měsíc: 3156
Den: 76